Pensioen omzetten naar ODV? Regel de uitkering bij overlijden naar je partner goed!
Als je als DGA in de periode 2017-2019 ook gebruik maakt van de mogelijkheden om jouw pensioen om te zetten in een oudedagsverplichting (ODV)? Let dan goed op de uitkering bij overlijden. In de praktijk wordt dit nog wel eens vergeten. Met stevige consequenties tot gevolg.
Bij pensioen is het namelijk zo dat in jouw pensioenregeling staat opgenomen wat er met de pensioenuitkering gebeurt ingeval van overlijden. Meestal gaat 70% van de uitkering naar jouw partner. De uitkeringen uit een ODV vallen bij overlijden 'gewoon' in de nalatenschap.
Heb je geen testament?
Dan zullen de uitkeringen uit de ODV volledig toekomen aan de langstlevende partner. Met name bij grotere vermogens zal het interessant zijn om toch nog een testament op te gaan maken.
Heb je wel een testament?
Dan regel je in jouw testament wie jouw nabestaanden zijn. Meestal zijn dat ook jouw kinderen en zullen de kinderen ook een deel van de ODV erven. Dat betekent dat jouw partner dus minder krijgt. Vaak is dit niet de bedoeling en zul je jouw testament hierop moeten laten wijzigen. Bij grotere vermogens kan het interessant zijn juist de ODV volledig aan de kinderen toe te laten komen. Dat hangt niet alleen van de erfbelasting af, maar ook het tarief inkomstenbelasting dat van toepassing is.
Wat doen wij voor jou?
Vallura adviseert jou over de mogelijkheden van de nieuwe wetgeving en rond dit met de bijbehorende overeenkomsten voor jou af. Ook kijken wij met je mee welke fiscale optimalisatie jij hiervoor kunt toepassen en voordelen er nog te behalen zijn in jouw fiscale vermogenspositie.
Ook kijken wij graag met je mee of jouw vaste adviseur er het maximale voor jou uithaalt en alles goed voor je geregeld heeft.