Welke kosten zijn aftrekbaar voor de Belastingdienst als de lijfrente uitkeringen ingaan?
Als je kosten maakt voor het omzetten van een vrijkomende lijfrente bij het omzetten naar een uitkering zijn bepaalde kosten aftrekbaar voor de belastingen. Het standpunt van de belastingdienst van 14 december 2023 verduidelijkt de mogelijkheden. Welke kosten zijn dit? En hoe kun je hier nog je voordeel mee doen? Dat lees je verderop.
Aanleiding: nieuw standpunt Belastingdienst
Op 8 juni 2023 publiceerde de Belastingdienst al een standpunt over de aftrekbaarheid van kosten die worden gemaakt als je een vrijkomende lijfrente omzet naar een uitkering. Dit standpunt riep de nodige vraagtekens op en daar schreven we eerder over. Op 14 december 2023 is nieuwe informatie naar gepubliceerd en daarmee is het oude standpunt vervallen.
Inhoud nieuw standpunt
Samengevat kent het nieuwe standpunt de volgende inzichten als het gaat om kosten wie worden gemaakt voor het inschakelen van een deskundige en de aftrekbaarheid van die kosten als het gaat om het afsluiten van een financieel product waarbij een vrijkomende lijfrente wordt omgezet naar een uitkering:
1. De kosten beperken zich tot bemiddelingskosten, die in rekening worden gebracht door een financieel adviseur (wft adviseur).
2. Het gaat alleen om bemiddelingskosten en niet om advieskosten
3. Een bedrag van € 250 wordt gezien als gangbare kosten die aftrekbaar zijn
4. Het is niet relevant of iemand verplicht of vrijwillig een deskundige adviseur inschakelt.
5. Kosten van het product dat uitkeert zelf, zijn niet aftrekbaar.
6. Het moet gaan om de aankoop van een direct uitgaande uitkering afkomstig uit een bestaande lijfrente overeenkomst.
Meer vragen
Uit de adviespraktijk herleidden wij meerdere aanvullende vragen. Deze hebben wij - in samenspraak met de kennisgroep van de Belastingdienst - beantwoord en gepubliceerd in een bundeling.
Hoe breng je deze kosten in aftrek?
Voor alle kosten die gemaakt zijn in jaren waarvan nog de belastingaangifte gemaakt wordt, dus zeg vanaf belastingjaar 2023, kunnen de kosten in aftrek worden gebracht als uitgaven voor inkomensvoorziening. Deze kosten staan los van de zogenaamde jaar- of reserveringsruimte.
Voor kosten die zijn gemaakt in de jaren waar al eerder belastingaangifte is gedaan, zou met een bezwaar (of een zogenaamd beroep op ambtshalve vermindering) mogelijkerwijs ook alsnog kosten in aftrek kunnen worden gebracht. Hoe de Belastingdienst hiermee omgaat is vooralsnog niet bekend.
Zijn er meer kosten aftrekbaar?
Op het standpunt van de Belastingdienst valt het nodige aan te merken. Zoals:
1. Zijn de (product)advies kosten niet ook aftrekbaar?
2. Zijn de productkosten zelf niet ook aftrekbaar?
3. Wat als een vrijkomende lijfrente vrijkomt en wordt verlengd? Zijn dat niet ook kosten ter behoud van aanspraken en daarmee ook aftrekbare kosten?
4. Waar komt de € 250 aan aftrekbare kosten vanaf en wat als je meer kosten in rekening hebt gekregen? Het lijkt verdedigbaar dat de kosten dan ook voor een hoger bedrag aftrekbaar kunnen zijn.
Meer weten over de mogelijkheden?
We helpen je graag verder. Vul het contactformulier in, stuur een mailtje of bel ons op 085-0705190
Meer kennisblogs