Kennisblogs

Pensioenfonds Bouw stopt met BeterExcedent regeling

Het pensioenfonds voor de bouw stopt de BeterExcedent-regeling (BEX). In dit kennisblog geven we je meer informatie hierover en leggen we je uit hoe je dit als werknemer op kan pakken en wat de alternatieven zijn.

Lees verder



Subsidie VNO-NCW / MKB Nederland op eerste pensioenregeling

Vanaf 20 juni 2024 komt een regeling beschikbaar voor een tegemoetkoming voor werkgevers die voor het eerst een pensioenregeling willen sluiten. 

Lees verder



Inleg banksparen door werkgever voor werknemer aftrekbaar

Er zijn werkgevers die geen pensioenregeling hebben en in plaats daarvan voor hun medewerkers geld inleggen voor banksparen. Het standpunt van de Belastingdienst gaat in op de aftrekbaarheid van de premie voor de werknemers.

Lees verder



De zomer: hét ideale startmoment om pensioen voor je werknemers te regelen

Overweeg jij als werkgever ook om een pensioenregeling te beginnen? De zomer is een perfect startmoment.  Veel werkgevers herkennen dit al en ondernemen actie. 

Lees verder



Kan mijn pensioenpot leegraken?

Dit is een veelgestelde vraag naar aanleiding van de wijziging in de pensioenwet. In dit kennisblog gaan we in op een aantal vragen die vaak gesteld worden over dit onderwerp. En beantwoorden we de vraag ''kan mijn pensioenpot leegraken?''

Lees verder



De opmars van banksparen bij werkgevers

In dit kennisblog leggen we uit wat bedoeld wordt met banksparen via de werkgever en gaan we in op de voor- en nadelen van banksparen voor pensioenopbouw, inclusief fiscale overwegingen.

Lees meer



Uw lijfrente komt vrij, hoe herken ik een goede adviseur? 10 tips

Wanneer jouw lijfrente vrijkomt, sta je voor diverse keuzes in hoe je hiermee om wilt gaan. Hoewel het mogelijk is om online producten af te sluiten, is het vaak raadzaam om de expertise van een adviseur in te schakelen. Het is echter belangrijk om te beseffen dat niet alle partijen even deskundig en onafhankelijk zijn. Hoe kun je een goede adviseur herkennen? Hier zijn 10 waardevolle tips die wij met je delen.

Lees meer



Welke kosten zijn aftrekbaar voor de Belastingdienst als de lijfrente uitkeringen ingaan?

Als je kosten maakt voor het omzetten van een vrijkomende lijfrente bij het omzetten naar een uitkering zijn bepaalde kosten aftrekbaar voor de belastingen. Het standpunt van de belastingdienst van 14 december 2023 verduidelijkt de mogelijkheden. Welke kosten zijn dit? En hoe kun je hier nog je voordeel mee doen? Dat lees je verderop.

Lees meer



Verplicht pensioen callcenter medewerkers

Er is goed nieuws! De arbeidsvoorwaarden van callcenter medewerkers worden verbeterd in de vorm van een verplichte pensioenregeling. In dit blog wordt dieper ingegaan op deze arbeidsvoorwaarden, deze zijn vanaf 1 juli 2023 in werking gezet. Benieuwd hoe jij jouw medewerkers hierin kunt ondersteunen? Lees dan snel verder.

Lees meer



Zijn kosten voor een direct ingaand pensioen (DIP) fiscaal aftrekbaar?

Nu er nieuws over de aftrekbaarheid van kosten bij een ingaande lijfrente uitkering, komt de vraag op of ook kosten voor een direct ingaand pensioen (DIP) fiscaal aftrekbaar kunnen zijn in de belastingaangifte. In deze blog lees je ons oordeel en de mogelijkheden. 

Lees meer



Kansen voor aftrekbaarheid van kosten lijfrente uitkering

Een opmerkelijk standpunt (8-6-23)  dat naast vraagtekens ook de nodige kansen kan bieden in de praktijk. Worden kosten voor het sluiten van een lijfrente ineens aftrekbaar?

Lees meer



Hogere jaarruimte aftrek lijfruimte valt meestal tegen

Onderdeel van de Wet toekomst pensioenen is de verruiming van de jaar- en reserveringsruimte als zijnde de ruimte die fiscaal aftrekbaar in een lijfrente kan worden gespaard. Toch leidt deze verruiming in de meeste gevallen alleen maar in het begin, minimaal 1 jaar, tot een daadwerkelijk hoger fiscaal aftrekbaar bedrag. Hoe zit dit?

Lees meer



Wijziging jaarruimte lijfrente door WTP

Met de invoering van de Wet Toekomst Pensioenen (WTP) verandert er het nodige in de ruimte die jaarlijks fiscaal aftrekbaar in een lijfrente gespaard kan worden.

Lees meer



Hoe je met sterke communicatie de psychologie achter pensioenkeuzes kunt beïnvloeden

Het maken van pensioenkeuzes gebeurt vaak niet rationeel. Ook geldt dat we consumptie waarvan we meteen kunnen genieten vele malen hoger waarderen dan wanneer het nog ver weg is. Dat maakt dat we bij het maken van keuzes over pensioen uitstelgedrag vertonen.

Lees meer



Hoe je het pensioenakkoord voor jouw organisatie als kans kunt gebruiken

Voor onze kennispartner HR & Communicatie schreven we een artikel in de vorm van een interview met Rudie Martens: "Hoe je het pensioenakkoord voor jouw organisatie als kans kunt gebruiken".

Lees meer



Pensioenakkoord ontwikkelingen uit de praktijk

Wat doen andere werkgevers nu aan het pensioenakkoord? In de praktijk zien we dat er een verschil bestaat tussen werkgevers die zijn aangesloten bij bedrijfstakpensioenfondsen en werkgevers die een eigen, verzekerde pensioenregeling hebben. Van werkgevers die verplicht zijn aangesloten bij een pensioenfonds zien wij vooral dat men goed geïnformeerd wil zijn over ontwikkelingen wil weten hoe je voorbereid kunt zijn. 

Lees meer